Έντισον vs Τέσλα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έντισον vs Τέσλα

Σαν σήμερα πέθαινε ο Τόμας Έντισον.
Ο Έντισον ήταν κάτι σαν τον Στιβ Τζομπς του 19ου αιώνα.
Έχοντας πατεντάρει πάνω από 1000 εφευρέσεις, θεωρούνταν αυτοδημιούργητος και παιδί θαύμα του επιστημονικού-επιχειρηματικού χώρου.
Ο Έντισον είχε επιτύχει το American Dream του 20ου αιώνα έναν αιώνα πριν, καταφέρνοντας να χτίσει με μεράκι, δουλειά, πείσμα, δολοπλοκίες, γνωριμίες και πολιτική μια βιομηχανική αυτοκρατορία.
Ο Έντισον ήταν επί της ουσίας μάνατζερ όχι επιστήμονας, ήταν αρκετά άξεστος, άνθρωπος του πράττειν και όχι του φιλοσοφείν, ένας κλασσικός φιλελεύθερος ρεπουμπλικανός γιάπης.
Ναι είπα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΣ, ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ τις λέξεις πια.

Αυτός ήταν ο Έντισον. Από την άλλη μεριά, από την άλλη μεριά του Ατλαντικού για την ακρίβεια, έφθανε στην Αμερική ο Νίκολα Τέσλα, ένας εκλεπτυσμένος, βαθύματα μορφωμένος νέος, γνώστης 8 γλωσσών, που ερχόταν στο θρύλο της επιστήμης της εποχής, τον Έντισον, να του προτείνει το εναλασσόμενο ρεύμα.
Ο Έντισον είχε επαναστατήσει απέναντι στην αυτοκρατορία του φωταερίου εισάγοντας το συνεχές ρεύμα στη βιομηχανία 20 χρόνια πριν.
Ο Έντισον γέλασε με τις ιδέες του Τέσλα, αλλά σαν γνήσιος μανατζαρέος είδε κάτι σε αυτόν και τον προσέλαβε.
Γρήγορα έγινε από όλους αντιληπτό ότι ο Τέσλα ήταν ιδιοφυία και όταν ο τελευταίος πρότεινε στον Έντισον να του κατασκευάσει όλες τις μηχανές από την αρχή με εναλασσόμενο ρεύμα για να επιτύχει καλύτερη λειτουργία και μεγαλύτερη απόδοση, εκείνος του πρόσφερε 50.000 δολλάρια και το λόγο του.
Ο Τέσλα το πέτυχε και ο Έντισον του είπε πως αστειευόταν για τα λεφτά
(“ο λόγος δεν είναι συμβόλαιο μικρέ”, είπε συγκεκριμένα)..
Ο Τέσλα παράτησε τότε τον Έντισον οριστικά.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ξέσπασε ο λεγόμενος current war, μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ αντιπαράθεση ανάμεσα στο εναλασσόμενο (Τέσλα) και το συνεχές (Έντισον) ρεύμα και ως προς το ποιο έπρεπε να καθιερωθεί.
Ο όχλος, ο λαός, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί έμπαιναν για ακόμα μια φορά στα χωράφια της επιστήμης.
Γιατί σε αυτούς πετούσε τη μπάλα ο Έντισον.
Όπως και κάθε μανατζαρέος επιτυγχάνει τέλεια να αυτοπροβάλεται στον αμαθή κόσμο ως Μητέρα Τερέζα και ιδιοφυία, έτσι και ο Έντισον, μπορούσε να κατευθύνει τον κόσμο κατά του Τέσλα.
Ο Έντισον πλήρωνε και του έφερναν άστεγα σκυλιά, τα έκαιγε ζωντανά με εναλασσόμενο ρεύμα και μετα τα κρέμαγε στις εφημερίδες για να στρέψει τον κόσμο κατά του εναλασσόμενου ρεύματος.
Σκότωσε μέχρι και ελέφαντα τσίρκου με παρόμοιο τρόπο.
Πολιτική, το πεδίο που ο αμαθής φαφλατάς, επιχειρεί και καταφέρνει να κερδίσει τη διανόηση μέσω της εντύπωσης.

Πώς απάντησε ο Τέσλα σε αυτό; Μα φυσικά με στυλ.
Άφησε τον εαυτό του να διαπεραστεί από ηλεκτρικά τόξα εναλασσόμενου ρεύματος, όσο το κουστούμι του σπινθυροβολούνταν από στατικό ηλεκτρισμό και μόλις τέλειωσε έφυγε ατάραχος και αλέκιαστος για να δείξει την ακινδυνότητα του εναλασσόμενου.
(Ντάξει ίσως να το παρατράβηξε λίγο με το ποζεριλίκι)

Σήμερα ο Τέσλα θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης τεχνολογίας μαζί με τον Φον Νόιμαν.
Όσον αφορά τις ηλεκτρικές μηχανές, τις τηλεπικοινωνίες ήχου, εικόνας και κάθε λογής δεδομένων, τις ανανεώσιμες και μη πηγές ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο πατέρας και θεμελιωτής τους, ενώ παράλληλα είχε μεγάλη συμμετοχή στη γέννησης και ανάπτυξη της ρομποτικής, των ραντάρ, της επιστήμης υπολογιστών, της πυρηνικής και θεωρητικής φυσικής.
Αυτά τα λίγα.

Προφανώς πέθανε στην ψάθα, αφού είπαμε στον πρόσκαιρο χρόνο, πάντα, ΠΑΝΤΑ η πολιτική νικάει.
Γιατί εσύ κι εγώ είμαστε ηλίθιοι, αγόμαστε και φερόμαστε από την εντύπωση αφού, ειδικά σήμερα, αποφεύγουμε αυτιστικά το να βάλουμε το μυαλό μας να αναλύσει και να σκεφτεί σε βάθος τις τόσες πληροφορίες που δέχεται, στην εποχή της υπερπληροφόρησης.
Καταφεύγουμε στο να ζητάμε τις απαντήσεις που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη όπως ζητάμε και την τροφή μας.
Fast Food. Γινόμαστε απλοϊστές και οπαδοί.
Ζητάμε να πανηγυρίσουμε για κάποιον, να ακολουθήσουμε κάποιον, το οτιδήποτε θα μας γλιτώσει από το να κουράσουμε το μυαλό μας.
Aποζητάμε τόσο πολύ να εντυπωσιαστούμε.
Για αυτό και οι μανατζαρέοι πάντα θα νικάνε στη συνείδηση του κόσμου.
Για αυτό και για τον Στιβ Τζομπς έχουνε βγει 2 ταινίες.
Και οι μανατζαρέοι δεν περιορίζονται στις επιχειρήσεις, επεκτείνονται σε κάθε τι που απαιτεί έναν λαοπλάνο για να το χειριστεί,
έναν people’s man.
Έναν που η διάνοια αντιμετωπίζει σαν καραγκιόζη και ο λαός σαν είδωλο.

Για την ιστορία, ο Τέσλα, πέθανε μόνος και πάμφτωχος με το όνειρο της ελεύθερης ενέργειας για όλους, ανεκπλήρωτο.
Τα χρήματα ποτέ δεν τον ενδιέφεραν, όπως και τα ερωτικά, αφού η μοναδική του σχέση ήταν μια αμφιλεγόμενη πλατωνική σχέση με ένα περιστέρι που ταϊζε κάθε μέρα.
Μη μου παριστάνεις τον υπεράνω, έχω δει τις αναζητήσεις σου στο pornhub!

Δεν αγαπούσε τόσο τον άνθρωπο έλεγε, όσο την ανθρωπότητα.
Ο Τζούλιαν Χόρτον, ο συγγραφέας της αυτοβιογραφίας του είχε πει για εκείνον,
“Σπάνια μπορούσε κανείς να συναντήσει έναν επιστήμονα ή έναν μηχανικό, που ταυτόχρονα να ήταν ποιητής, φιλόσοφος, γνώστης της καλής μουσικής, γλωσσομαθής και γνώστης των μυστικών του καλού φαγητού και των ποτών… Κι ενώ μιλούσε στο πρόσωπο του μπορούσε να δει κανείς το μέλλον της ανθρωπότητας, την τιτάνια ανάπτυξη και την αποκάλυψη των μυστικών του ουρανού. Έβλεπε ένα μέλλον, στο οποίο ο άνθρωπος δε θα ήταν αναγκασμένος να πασχίζει για την επιβίωση του, όπου οι λέξεις πλούσιος και φτωχός δε θα σήμαιναν πλέον τη διαφορά του επιπέδου της υλικής ευημερίας, αλλά των πνευματικών ικανοτήτων. Ένα μέλλον, όπου η γνώση και η ενέργεια θ’ αντλείται από πηγές, που σήμερα πολύ δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε”.

Συχνά αποκαλείται «Ο άνθρωπος που εφηύρε τον Εικοστό Αιώνα» και «προστάτης άγιος του σύγχρονου ηλεκτρισμού».

 

 

 

Facebook Comments
(Επισκέφθηκε 577 φορές)
Hobo with a pen

Hobo with a pen

Leave a Reply