Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στο Κιούμπρικ. Λίγες μέρες έμειναν..

Uncategorized ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΕΣ

Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στο Κιούμπρικ. Λίγες μέρες έμειναν..

Δε συμφωνώ με κανέναν διαχωρισμό στις τέχνες. Δε θεωρώ πως οι εικαστικοί έχουν άλλη νοοτροπία από τους λογοτέχνες και οι τελευταίοι διαφορετική οπτική από τους μουσικούς. Όχι.
Ο διαχωρισμός γίνεται στον άνθρωπο. Πιο κοντά είναι σίγουρα ο Κάφκα που φλερτάρει με το σουρεαλισμό, στον Νταλί, παρά στον συνάδελφό του, φορμαλιστή Τολστόι. Και πιο κοντά είναι ο βιρτουόζος της συναίσθησης Μπετόβεν στον ψυχολόγο Ντοστογιέφσκι, από ότι στον καλιτεχνικά άρτιο αλλά αποστασιοποιημενο Μότσαρτ.

Θα μου πείτε τι θέλω και σας ζαλίζω με αυτά σε ένα ποστ για ένα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους;
Kάνω εισαγωγή για την αντίθεσή μου προς το διαχωρισμό των τεχνών για να σπάσω τον κανόνα μου και να κάνω ένα διαχωρισμό μεταξύ των τεχνών.
Ο κινηματογράφος σαν τέχνη διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες. Όχι γιατί συνενώνει πολλές από αυτές μαζί, όχι γιατί έχει την ικανότητα να τις περικλείει και να τις απορροφάει, ούτε καν γιατί έχει μεγαλύτερη αμεσότητα από τις άλλες.

Αλλά για τον απλό λόγο ότι όλες οι τέχνες χρειάζονται κάποια μορφή τεχνικής ικανότητας από το δημιουργό.
Ο λογοτέχνης χρειάζεται να έχει προικιστεί με ένα χάρισμα στη γλώσσα για να βγάλει το όραμά του στο χαρτί, ο μουσικός στο αυτί, ο ζωγράφος στο χέρι.
Όχι όμως ο κινηματογραφιστής. Ο κινηματογραφιστής είναι ευλογημένος από τη φύση του, να χρειάζεται μόνο ένα όραμα και την ικανότητα να βρει τον σωστό οπερατέρ, το σωστό μοντέρ, τους σωστούς ηθοποιούς για να το διεκπαιρεώσουν όπως είπε κάποτε ο Γκίλιαμ στον Ταραντίνο και τον απελευθέρωσε

Νεαρέ, νεαρά μου που έχεις μέσα σου πράματα να πεις, αλλά πάντα φοβόσουν πως δεν έχεις τις γνώσεις να το κάνεις ελπίζω να σε σκαλώνω αρκετά τώρα. Οι δικαιολογίες σου εδώ τελειώνουν, αν όντως πιστεύεις πως έχεις κάτι να πεις, αν όντως έχεις κάποιο όραμα, μαθαίνεις τώρα πως ο σκηνοθέτης είναι ένας μαέστρος που δε χρειάζεται να έχει μουσικές γνώσεις.
Απλά να είναι φανατικά ερωτευμένος με τη μουσική, να έχει μελετήσει ξανά και ξανά κάθε μουσικό άκουσμα σε βάθος, να έχει αφιερώσει τη ζωή του σε αυτό.

25 Φεβρουαρίου με 2 Μαρτίου στο Κιούμπρικ στα Εξάρχεια διοργανώνουμε φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, όπους μπορείς να έρθεις, να δεις μια πληθώρα αισθητικών και οπτικών, να συνομιλήσεις με τους δημιουργούς, να τεστάρεις ποιο στυλ ταιριάζει σε σένα και ποιο όχι, να βάλεις τον εαυτό σου στο τριπάκι να σκεφτεί τι θέλει να πει ο δημιουργός, για ποιο λόγο το έδωσε στην οθόνη έτσι και όχι αλλιώς και γιατί όχι, προς το τέλος του φεστιβάλ, να βρεις σιγά σιγά το θάρρος να σκεφτείς, πώς θα το έκανες εσύ καλύτερα.

Καταξιωμένοι δημιουργοί αλλά και νέοι σκηνοθέτες που δοκιμάζουν τις ιδέες τους, συνασπίζονται όλοι μαζί σε ένα φεστιβάλ που αποτάσσεται εξ αρχής κάθε διαγωνιστικό χαρακτήρα, με απώτερο στόχο την ελεύθερη έκφραση, την ποικιλία και τον πλουραλισμό στη δημιουργία, την επικοινωνία απόψεων και ιδεών, σε μία καλλιτεχνική γιορτή που ξεκίνησε σαν πείραμα και έγινε θεσμός.

 

Σας περιμένουμε όλους, δημιουργοί και συντελεστές, για να συζητήσουμε από κοντά, να μοιραστούμε τα οράματά μας (όχι πολύ ανοιχτά γιατί εγώ κλέβω ιδέες και δεν ντρέπομαι να το πω), να διασκεδάσουμε, να εκφράσουμε μαζί την κοινή μας αγάπη πάνω στην τέχνη της κινηματογραφίας κι ύστερα να πιούμε αντιλαμβανόμενοι πως τίποτα από όλα αυτά δεν είχε και δε θα έχει ποτέ πραγματική σημασία.

Facebook Comments
(Επισκέφθηκε 366 φορές)
Hobo with a pen

Hobo with a pen