Η σύνδεση του αισθήματος της ενοχικότητας με τον ναρκισσισμό

ΙΔΕΕΣ

Η σύνδεση του αισθήματος της ενοχικότητας με τον ναρκισσισμό

Στην πίσω όψη του νομίσματος της ενοχικότητας, κρύβεται ο ναρκισσισμός.
H ίδια η σκέψη της ενοχής, η σκέψη πως έχεις φταίξει σε μία κατάσταση υπονοεί την ικανότητά σου να είχες επηρεάσει αυτή την κατάσταση προς μια άλλη, καλύτερη τροπή.
Ο ενοχικός άνθρωπος, ο άνθρωπος που νιώθει τύψεις και ενοχές για μια πληθώρα διαφορετικών καταστάσεων, έχει μια υφέρπουσα πίστη ότι όλες αυτές οι καταστάσεις περνούσαν απ’ το χέρι του.
Πως μπορούσε να τις ελέγξει.
Το “μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι” δεν ερμηνεύεται μόνο ως ότι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος, μπορεί να αντιληφθεί και να βιώσει τη δυστυχία του, σε μεγαλύτερο βάθος.
Η δεύτερη ερμηνεία του είναι πως ένας άνθρωπος με ικανότητα σκέψης, αυτομάτως θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για κάτι άσχημο που θα συμβεί, σε μια κατάσταση που εμπλέκεται και ο ίδιος, ακριβώς γιατί θα μπορούσε να την ελέγξει.

Ο ναρκισσισμός εντείνει αυτό το αίσθημα εσωτερικής πίστης.
Και νάρκισσος μπορεί να είναι κάποιος για αντικειμενικούς λόγους, μπορεί όμως να είναι και λόγω ψευδαίσθησης, λόγω διαστρέβλωσης της πραγματικότητας στο μυαλό του.
Υπάρχει στην οικογένεια των ψευδαισθήσεων, η λεγόμενη sophomania, η πίστη ενός ατόμου, πως έχει πολύ μεγαλύτερη νοημοσύνη, από όσο έχει αντικειμενικά.

Στον κόσμο ενός νάρκισσου, κυριαρχεί για σωστούς ή λάθος λόγους, η εσωτερική πίστη πως μπορεί να καταφέρει, να επηρεάσει τα πάντα.
Και αυτό σιγά σιγά ο εαυτός του αρχίζει να το κολλάει σε όλες τις καταστάσεις, ακόμα και σε αυτές που δεν εμπλέκεται το άτομο.
Γιατί ο εαυτός μαθαίνει και λειτουργεί μηχανικά.
Ένας άνθρωπος που έχει υπoστεί σεξουαλική κακοποίηση, υπάρχει πιθανότητα να αναπτύξει φοβία προς οποιαδήποτε επαφή με άλλον άνθρωπο στη ζωή του. Αυτό δε σημαίνει πως όλοι οι άλλοι άνθρωποι θέλουν να κακοποιήσουν σεξουαλικά το άτομο, αλλά ότι ο εαυτός του ατόμου έμαθε μηχανικά να ερμηνεύει κάθε επαφή, ως απειλή σεξουαλικής κακοποίησης.
Έτσι και ο εαυτός του νάρκισσου, μαθαίνει να τον θεωρεί υπεύθυνο για valid λόγους, όπως το ότι απέτυχε σε συνέντευξη για μια δουλειά, μέχρι και για λόγους χωρίς καμία λογική, όπως το θάνατο κάποιου προσώπου.

Έτσι λειτουργούν οι ψευδαισθήσεις, κατασκευάζουν για το άτομο μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας και του δημιουργούν συναισθήματα για αυτή την πραγματικότητα, τα οποία βιώνει, χωρίς να αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα την προέλευσή τους.
Και το αίσθημα της ενοχικότητας, είναι προϊόν μιας τέτοια ψευδαίσθησης, της ψευδαίσθησης του απόλυτου ελέγχου, που είναι με τη σειρά του προϊόν του ναρκισσισμού.

Mπορείς λοιπόν να δραπετεύσεις από το διαρκές αίσθημα ενοχικότητας με το να πιάσεις όλες τις ενοχές σου μία προς μία και να συνειδητοποιήσεις πως δεν επηρέαζες την κατάσταση που τις δημιούργησε.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος όμως είναι να συνειδητοποιήσεις και να αγκαλιάσεις τη μικρότητά σου.

 

 

P.S.:
H ψευδαίσθηση του απόλυτου ελέγχου έχει και άλλη μια προέλευση, όπως γράφαμε στο Γιατί πρέπει να χάνεις τον έλεγχο- θεραπεία για το αυτομαστίγωμα.

 

Facebook Comments
(Επισκέφθηκε 265 φορές)
Hobo with a pen

Hobo with a pen