Ο φόβος για τα χάπια των ψυχιάτρων- ας μην καταλήξουμε αντιεμβολιαστές

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΙΔΕΕΣ

Ο φόβος για τα χάπια των ψυχιάτρων- ας μην καταλήξουμε αντιεμβολιαστές

Οι ψυχίατροι δίνουν χάπια υπερβολικά εύκολα. Το ξέρω, το ξέρεις, το ξέρουν.
Πολλές φορές για ψυχολογικά θέματα που μπορούν να λυθούν με ψυχοθεραπεία, προτιμούν την εύκολη λύση του να χαπακώσουν τον ασθενή.
Άλλο το να αναγνωρίζουμε όμως την κατάσταση και άλλο το μόλις μας πει κάποιος πως του συνέστησαν χάπια να τον κοιτάμε με ύφος και να του λέμε “σιγά μην τα χρειάζεσαι ρε μαν”.

Το ίδιο συμβαίνει με τους παιδιάτρους. Αρκετοί, είτε επειδή έχουν συναλλαγές με φαρμακευτικές, είτε για να έχουν τον κώλο τους καθαρό, συνιστούν αντιβιώσεις σαν καραμέλες, δημιουργώντας μια γενιά εύθραστων ευπαθών ανθρώπων με αδύναμο ανοσοποιητικό.
Θα πήγαινες όμως ποτέ να πεις στο φίλο σου υπεύθυνα να μην πάρει το παιδί του την αντιβίωση που του συνέστησε ο γιατρός του, αν δεν ήσουν ειδικός;;
Θα έπαιρνες τέτοια ευθύνη;

Γιατί το κάνεις τότε με τις ψυχικές ασθένειες; Υπάρχουν άτομα με ισχυρές διαταραχές προσωπικότητας, άλλα που τους φαίνεται αλλά και άλλα που φαινομενικά είναι πλήρως λειτουργικά και δεν τους φαίνεται.
Άτομα που έχουν ψυχιατρικά ή νευρολογικά και όχι ψυχολογικά προβλήματα, που έχουν επιτακτική ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής.
Ζούμε ακόμα σε μια εποχή που οι ψυχικές ασθένειες είναι ταμπού.
Αν ένα τέτοιο άτομο βρίσκεται σε δυσκολία να αποδεχθεί την κατάστασή του και να πάρει τα χάπια του ένα μικρό σπρώξιμο από κάποιον που θα του πει “έλα μωρέ στο μυαλό σου είναι”, καποιες φορές αρκεί για να τον πείσει να παρατήσει την αγωγή του.

Επειδή οι ψυχικές νόσοι δεν έχουν χειροπιαστό αντίκτυπο, δε βγάζουν εξανθήματα ας πούμε, δημιουργείται σε όλους μας η ψευδαίσθηση πως μπορούμε να έχουμε εύκολα άποψη για την ψυχική κατάσταση του άλλου.
Και δε βγάζω τον εαυτό μου έξω από αυτό.
Κάνουμε πρόχειρες διαγνώσεις πίνοντας τα ρακόμελά μας, δίνουμε στους άλλους σχετικές συμβουλές, τους αποτρέπουμε από το να πάρουν την αγωγή τους γιατί
“εμένα μια χαρά μου φαίνεσαι ρε Βαγγέλη, μπορείς να το παλέψεις και μόνος σου”.
Και ο Βαγγέλης που πάσχει από αδιάγνωστη διασχιστική διαταραχή προσωπικότητας θα κάτσει να το λύσει μόνος του με τους εαυτούς του…

Και πόσο διαφέρουμε εν τέλει από τους γραφικούς και επικίνδυνους αντιεμβολιαστές;;


Ξαναλέω δε μιλάω για τις βαριές εμφανείς περιπτώσεις.
Κοινωνιοπαθείς, άτομα σε ασθενή ψυχική κατάσταση που όμως με τα χρόνια έχουν βρει τον τρόπο παλεύοντας να είναι πλήρως λειτουργικά στην καθημερινότητά τους, υπάρχουν παντού γύρω μας.
Δεν τους καταλαβαίνουμε αλλά βρίσκονται εκεί.
Θα μου πείτε αν είναι λειτουργικοί γιατί να χρειάζονται αγωγή;
Γιατί το θέμα δεν είναι να είναι λειτουργικοί, το θέμα είναι να είναι καλά!

Και όπως καταλήγει η κοινωνία να κάνει τα χάπια ταμπού, κάπως έτσι οι ψυχικά ασθενείς καταλήγουν να βρίσκουν γιατρειά σε αυτό που η κοινωνία τους μαθαίνει ως αποδεκτό.
Έχεις ντέρτια; Πιες ένα ποτό. Έχεις άγχη; Κάνε ένα μπάφο.
Και έτσι τα άτομα με καταπιεσμένα ψυχικά νοσήματα, αποφασίζουν να μουδιάζουν το μυαλό τους με ουσίες κοινωνικά αποδεκτές.
Μα η κατάστασή τους είναι μόνιμη, όχι παροδική και έτσι καταλήγουμε στους αλκοολικούς, στους μπαφάκηδες, στους κάθε λογής εθισμένους.

Δε λέω σε καμία περίπτωση ότι τα χάπια είναι προτιμότερα από τον μπάφο.
Σε μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων,  ο φυτικός μπάφος είναι πιο υγειής από κάθε ψυχοφάρμακο που θα σου γράψει ο ψυχίατρός σου για να σε διώξει γρήγορα από το γραφείο του.
Αλλά υπάρχει και εκείνο το ποσοστό που έχει πραγματικά ανάγκη τη φαρμακευτική αγωγή.
Ας σταματήσουμε να είμαστε επικριτικοί στις παρέες μας για τα χάπια, ας σταματήσουμε να είμαστε επικριτικοί στους φίλους μας που παίρνουν αγωγή.
Παλεύουν με τον ψυχικό δαίμονά τους, παλεύουν με τα κοινωνικά ταμπού ήδη.
Μην τους βάζουμε κι άλλα εμπόδια στη μάχη τους.
Mη συντηρούμε, μην ενισχύουμε τέτοιες επικίνδυνες κοινωνικές ιδεοληψίες.

Αν πιστεύεις ότι ο φίλος σου ίσως δε χρειάζεται αγωγή, πες του να δεί και έναν άλλο ΕΙΔΙΚΟ.
Μη γίνεσαι γαμημένος αντιεμβολιαστής. Μη γίνεσαι γραφικός, μη γίνεσαι επικίνδυνος..

 

 

Facebook Comments
(Επισκέφθηκε 409 φορές)
Hobo with a pen

Hobo with a pen

Leave a Reply